| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković pred Odborom za EU nemačkog Bundestaga

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja.

Selaković je ukazao da je pitanje KiM, tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju, već i za očuvanje mira i stabilnosti čitavog regiona.

„Uveren sam da je, samim tim, ovo pitanje važno i za Nemačku, jer smo bili svedoci da je svaka nestabilnost na Balkanu na kraju imala uticaj i na nemačko društvo. To je pitanje iznalaženja trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije“, rekao je Selaković.

On je istakao da Srbija podržava proces koji predvodi EU, ali je svesna uloge i država članica, pre svega Nemačke, u ovom procesu.

„Zato nam je potrebno vaše razumevanje i podrška. Srbija ostaje posvećena dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom EU“, podvukao je on.

Selaković je napomenuo da je u tom procesu problem nedostatak poverenja, te da Srbija insistira da ono što se u okviru dijaloga sa Prištinom dogovori - mora striktno i bez izuzetka biti i sprovedeno, podsećajući da je Beograd do sada učinio mnogo, dok 2.874 dana Priština odbija da primeni deo koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština.

„To je obaveza Prištine na čijoj implementaciji će naša strana insistirati, pre svega jer želimo bolji i bezbedniji život za Srbe na prostoru KiM“, podvukao je Selaković.

Ukazao je da Srbija nastoji da očuva i svoje, pravoslavno kulturno nasleđe na prostoru KiM, koje je, ističe, od nemerljivog značaja za čitavo hrišćanstvo.

„Zato nas zabrinjavaju i sve brojnije aktivnosti koje sinhronizovano i otvoreno sprovode vlasti u Prištini i Tirani na realizaciji ideje o „velikoj Albaniji“, što je pretnja ne samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona“, upozorio je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija zato očekuje snažno i nedvosmisleno delovanje partnera na suzbijanju takvih ambicija.

„Neophodno je da svi zajedno shvatimo ozbiljnost i dugoročnost pretnje kojoj je naš region izložen od strane promotera projekta 'velike Albanije'“, naglasio je Selaković.

On je naveo da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom u dobroj veri, a da rezultat dijaloga treba da bude kompromisno, održivo rešenje, prihvatljivo za obe strane i u interesu svih - i Srba i Albanaca.

„Ipak, to ne može da podrazumeva da Srbija u ovom procesu izgubi sve i da se saglasi sa potpunim zanemarivanjem svojih državnih interesa“, podvukao je on.

Selaković je istakao da Srbija veoma ceni podršku koju Nemačka u kontinuitetu pruža politici proširenja EU i značaj koji ona pridaje regionu Zapadnog Balkana, i razume princip „strogo, ali pošteno“, kojeg se nemačka pridržava.

„Punopravno članstvo u EU je jedno od ključnih spoljno-političkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu. Svesni smo da je put ka članstvu dug, zahtevan i praćen brojnim izazovima sa različitih strana“, dodao je on i podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju.

Na pitanja mnogih zbog čega Srbija želi da postane članica EU, u vremenu kada i sama Unija prolazi kroz period različitih kriza, odgovor je, kaže, u tome što Srbija vrednosno pripada toj grupi zemalja i evropskoj zajednici naroda.

Selaković je ukazao i da je EU privredni i ekonomski partner Srbije broj jedan, jer najviše izvozimo u EU, a još više uvozimo iz nje, najviše investicija dolazi iz EU, veliki broj studenata školujemo u EU...

„Zato je naš stav jasan, želimo punopravno članstvo u Uniji i potrebna nam je vaša pomoć kako bismo okončali i ubrzali proces pristupanja”, naglasio je on.

On je dodao da je Srbija na evropskom putu i zbog transformacione moći pregovaračkog procesa pristupanja, jer želi da omogući bolji život za građane.

Selaković je izneo ekonomske uspehe vlade, ističući da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, kada bude objavljen prvi kvartalni pregled za ovu godinu.

Takav rezultat, dodaje, je ostvaren zahvaljujući brzom otvaranju naše privrede posle prvog talasa pandemije, kao i reformskim merama koje je preduzela Vlada Srbije od 2014. godine.

Srbija je, podvukao je Selaković, spona i važan deo koridora između zapadne Evrope i Istanbula, te je s tim u vezi podsetio da je završena prva deonica autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, a da bi deo koji nedostaje sa bugarske strane, trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine.

Kada je reč o vladavini prava, Selaković je naglasio da je Srbija prethodnih godina učinila mnogo, navodeći usvajanje predloga ustavnih amandmana, koji je prosleđen parlamentu na dalju proceduru, što je deo procesa ustavnih promena na koje se naša zemlja obavezala u procesu pristupanja EU.

Što se slobode medija tiče, Selaković je ukazao da je u Srbiji sloboda medija zagarantovana Ustavom i zakonskom regulativom koja je u potpunosti usklađena sa standardima EU, te da naša zemlja bezrezervno podržava slobodu medija i u potpunosti je saglasna sa ocenom da je ona temelj svakog demokratskog društva.

I u toj oblasti, podvlači, nisu izostali rezultati, podsećajući da je 2019. usvojena nova Medijska strategija, a Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije usvojen krajem prošle godine.

„Osnovana je i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Radna grupa za praćenje sprovođenja Akcionog plana za medijsku strategiju. Povučeni su iz procedure svi zahtevi za pokretanje sudskog postupka protiv medija ili novinara. Povučene su i sve krivične prijave protiv predstavnika medija. Republički javni tužilac je izdala uputstvo za javne tužioce, koje nalaže hitnu akciju u slučajevima kojima su obuhvaćeni novinari. Instrukcija nalaže i sankcije u slučaju pretnje, nasilja ili ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika po hitnom postupku“, kazao je on.

 
Izvor: Tanjug

03. mart 2021. godine


Verzija za štampu
Vesti
VAŽNO OBAVEŠTENJE
V VIDOVDANSKE SPORTSKE IGRE
O B A V E Š T E NJ E
Dopunska nastava na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg
E-građanin - registrovanje korisnika portala e-Uprava i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID
Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu
Sastanak sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana
MSP osuđuje ispisivanje grafita OVK na zgradi GK u Štutgartu
Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju
Veliki značaj podrške Nemačke evropskom putu Srbije
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja
Ministar Selaković čestitao Dan nemačkog jedinstva
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
Zvanična poseta kancelarke Savezne Republike Nemačke
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matčne države i Srba u regionu
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Sačuvati mladi život je prioritet
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Predsednik Vučić: Otvaranje fabrike „Kontinental automotiv“ veliki dan za Srbiju
Selaković: Biće pritisaka, argumentima braniti poziciju Srbije
Selaković: Kompromis, a ne da jedna strana dobije sve
Udžbenici za Srpsku dopunsku školu u Berlinu donacija MSP-a
Selaković: Pohvale poslanika Bundestaga za rezultate srpske ekonomije
Selaković pred Odborom za EU nemačkog Bundestaga
Unapređenje poslovnog okruženja za nemačke firme u Srbiji
Selaković: Nemačka jedan od naših najvažnijih ekonomskih i političkih partnera
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Upokojenje Patrijarha srpskog, gospodina Irineja - knjiga žalosti u Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu
Promocija R. Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i diaspore
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Informacija za povratak za R. Srbiju autobusom
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 26. aprila 2020. godine
narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza matične države i dijaspore
Organizacija koncerta 31.03.2019. godine od strane Generalnog konzulata R. Srbije u Štutgartu i Saveza srpskih udruženja SR Nemačke
Zahtev za BPI u DKP - izvodi iz MKR izdatih od strane bivših republika SFRJ
Izrada udžbenika na Brajevom pismu za slepu decu u ssrpskim školama u dijaspori
Osma medijska konferencija dijspore i Srba u regionu
IZVEŠTAJ SA REALIZOVANOG KROS-A RTS-A U ŠTUTGARTU SA OKOLINOM
Predstavljanje programa MIGRACIJE ZA RAZVOJ od 19-23.juna u Bonu, Štutgartu, Minhenu i Berlinu
Školski projekat - promocija romana "Moje ime je Jelena"
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen - obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbori za predsednika R. Srbije, glasanje u inostranstvu - obaveštenje birača
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire
Uvođenje u vojnu evidenciju
Lista advokata
Sporazum između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika...
Konkursi Ministarstva kulture i informisanja...
Internacionalni dani razgovora...
Dani Nikole Tesle u Štutgartu...
Humanitarna pomoć - carinske procedure i druge informacije
Prevoz humanitarne pomoći - međunarodne dozvole
Uplata donacije za pomoć ugroženom stanovništvu slanjem SMS poruke
SVE INFORMACIJE O HUMANITARNOJ POMOĆI UGROŽENIMA OD POPLAVA
Nabavka humanitarne pomoći na tržištu Srbije
Potvrda Generalnog konzulata o prosleđivanju humanitarne pomoći u Republiku Srbiju
Procedura otpreme humanitarne pomoci iz EU ka Republici Srbiji
Namenski podračun za uplatu donacija za pogođene poplavama
Donacija lekova i medicinskih sredstava
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći
Instrukcije za doniranje za pogođene poplavama
Arhiva vesti