| |     ћирилица | english  
Naslovna
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.  

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.


Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.   

Joksimović i Rot su razgovarali o pitanjima koja se tiču unutrašnjih prilika EU, posebno novom sedmogodišnjem budžetu, o mestu i budućnosti politike proširenja i Zapadnog Balkana, posebno o svim aspektima pristupnog procesa Srbije i izazovima i očekivanjima od nove metodologije, koja bi trebalo da donese brži, snažnije politički vođen i usmeravan i nadgledan proces pregovora.  


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                       

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Udruženje novinara Srbije (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće 29. decembra o.g., Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije.

Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavinici medija, udruženja i organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra.Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.


Opširnije...
Upokojenje Patrijarha srpskog, gospodina Irineja - knjiga žalosti u Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu

Povodom smrti Njegove svetosti, Patrijarha srpskog, gospodina Irineja, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu otvorena je knjiga žalosti, u koju se u utorak 24.11, sredu 25.11. i četvrtak 26.11.2020. godine, u vremenu od 14:00 do 16:00 časova,  mogu upisati svi oni koji i na ovaj način žele da odaju počast blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Irineju.
 
Izrazi saučešća mogu se uputiti i poštom na adresu Кonzulata: Taubenstr. 4 , 70199 Stuttgart i elektronskom poštom na: gk-stutgart@t-online.de.
 

 

 Promocija R. Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje

Obaveštavamo da je Kabinet predsednice Vlade R. Srbije pripremio brošuru pod nazivom Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede.

Više možete pročitati ovde :

https://inovacije.srbijastvara.rs/VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Savezna vlada Nemačke je 1. jula donela odluku o postepenom ukidanju važećih ograničenja ulaska u Nemačku iz trećih zemalja, u skladu sa Odlukom Saveta EU od 30. juna.

Ulazak u Nemačku će od 2. jula u 00:00 časova biti omogućen za putnike iz sledećih zemalja: Australija, Gruzija, Кanada, Crna Gora, Novi Zeland, Tajland, Tunis i Urugvaj, dok će ulazak iz Japana, Južne Кoreje i Кine zavisiti od recipročnih odluka tamošnjih vlasti.

Prema donetoj odluci, Republika Srbija se za sada ne nalazi na spisku zemalja čiji će državljani moći da putuju u Nemačku.

Lista zemalja će biti ažurirana svake dve nedelje. U saopštenju je navedeno i 12 kategorija putnika izuzetih od ovog ograničenja, kao i napomena da prilikom odobravanja ulaska u Nemačku presudan značaj ima destinacija sa koje putnik dolazi u Nemačku, a ne državljanstvo.

Tekst odluke se može videti na sajtu Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke ili OVDE

Prevod teksta odluke se nalazi OVDE.Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i diaspore

Raspisani su ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvnju i jačanju veza matične države i Srba u regionu.

Konkursi su otvoreni od 18.05. do 01.06.2020. godine, Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/VAŽNO OBAVEŠTENJE!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

17.05.2020.

Obaveštavamo građane da će u ponedeljak 25.05.2020.godine, Konzularno odeljenje Generalnog konzulata početi sa izmenjenim i kontrolisanim režimom rada i prijema stranaka.

Stranke će se primati svakog radnog dana od 09,00 do 13,00 časova.

1. Od ponedeljka 25.05.2020. g. počeće prijem zahteva za putne isprave onih stranaka koji imaju zakazane termine.

3. Termini se mogu zakazivati isključivo putem telefona 0711 601 706 30, termini mogu da se zakazuju od 18.05.2020. godine od 10-12 časova.

4. Bez zakazanog termina neće biti moguće primati zahteve za pasoš osim u izuzetnim slučajevima koji moraju biti dokumentovani.

5. Zahteve za putne listove, prijave rođenja, braka, otpuste iz državljanstva i druge konzularne radnje moguće je podnositi svakog radnog dana u toku radnog vremena od 09,00 do 13,00 časova.

6. Solemnizacija ili sačinjavanje javnobeležničkog zapisa se prethodno mora zakazati putem telefona 0711 601 706 30 uz slanje skeniranog punomoćja.

7. Molimo da se pre dolaska u Generalni konzulat obavestite o proceduri i dokumentaciji koja je neophodna za podnošenje određenog zaheva, kako bi se uštedelo vreme i izbegao ponovni dolazak u Generalni konzulat.

8. Svi naši građani koji zbog izmenjenog režima rada Generalnog konzulata neće biti u mogućnosti da blagovremeno reše svoja statusna pitanja, mogu nemačkim organima priložiti potvrdu Generalnog konzulata koju ćete pronaći OVDE.

S obzirom na razmere i ozbiljnost pandemije izazvane virusom Covid 19, protokol rada i prijema stranaka će se odvijati uz neophodne izmene.

Ističemo najvažnije:

1. Svaka stranka je obavezna da sve vreme boravka u Generalnom konzulatu nosi masku, rukavice i da zbog higijenskih mera ponese sopstvenu hemijsku olovku.

2. U Generalni konzulat će moći da uđe samo stranka koja podnosi zahtev. Pratioci koji nisu neophodni biće zamoljeni da ostanu ispred ulaza u Generalni konzulat.

3. U prostorije Generalnog konzulata će moći da uđu najviše tri osobe koje podnose različite zahteve.

4. Obavezno je držanje propisanog odstojanja od 2 m od svake osobe koja se nalazi u Generalnom konzulatu.

5. Molimo sve državljane Republike Srbije da se u prvih nekoliko nedelja i dalje uzdržavaju od dolaska u Generalni konzulat ukoliko zahtev koji treba da podnesu nije hitan i ukoliko trpi odlaganje. To je neophodno kako bi se što je moguće pre nadoknadio zaostatak izazvan prekidom prijema stranaka zbog pandemije virusa Covid 19.

6. Skrećemo pažnju da zbog pridržavanja mera predostrožnosti možda nećemo biti u mogućnosti da sve stranke koje dođu istoga dana i primimo, jer se ni ispred Generalnog konzulata ne sme dozvoliti stvaranje redova. Prioritetni i hitni zahtevi će svakako biti razmotreni.

Potrebno je da se svi pridržavamo preventivnih mera koje su na snazi u pokrajini Baden Virtemberg, kako bismo sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih.

Zbog toga molimo za razumevanje i strpljenje, a Generalno konzulat će uložiti maksimalni napor da se svakom zahtevu što je moguće brže i efikasnije izađe u susret.Informacija za povratak za R. Srbiju autobusom

Informacija za povratak za R. Srbiju autobusom

15.05.2020

Obaveštavamo vas da postoji mogućnost organizovanog povratka za R. Srbiju autobusom (komercijalnog karaktera).

Prevoz bi trebalo da se relaizuje jednom do dva puta nedeljno.

Rezervacija i kupovina karata na kontakt tel: 0172 71 11 985 (Eberhardt - Branko Đurić)

Skrećemo vam pažnju da samo srpski državljani mogu ući u R. Srbiju (srpski pasoš ili lična karta obavezna) nakon dobijanja salgasnosti MUP RS.Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 26. aprila 2020. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani
26. aprila 2020. godine

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.
•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je  upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu:
https://upit.birackispisak.gov.rs
•  Provera se može obaviti i u prostorijama konzulata prilikom podnošenja zahteva za glasanje.
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti najkasnije do ponoći 4. aprila 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu zahteve podnesete do 21,00)

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• lično u konzulatu (radno vreme: 08,30-13,00, a sredom i od 15,00 do 18,00)
• putem pošte-adresa: Generalkonsulat der Republik Serbien, Taubenstr. 4, 70199 Stuttgart
• putem faksa br.  + 49711 / 649 40 48
•  i putem mejla: gk-stutgart@t-online.de

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike

Narodna banka Srbije objavila je Finansijski vodič za povratnike, građane koji se vraćaju u Srbiju, a koji objašnjava kako se na njih odnose devizni propisi države.

Više možete pročitati ovde:

 

Finansijski vodičRezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza matične države i dijaspore

Obaveštavamo sve zainteresovane da su 19. juna 2019. donete odluke o sufinansiranju projekata namenjenih jačanju veza Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu.
Odluke se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfOrganizacija koncerta 31.03.2019. godine od strane Generalnog konzulata R. Srbije u Štutgartu i Saveza srpskih udruženja SR NemačkeZahtev za BPI u DKP - izvodi iz MKR izdatih od strane bivših republika SFRJ

Obaveštavamo sve državljane Srbije koji u narednom periodu treba da izrvse promenu pasoša a rodjeni su u jednoj od bivših republika SFRJ, a nisu do sada izvršile obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke, iz nadležnosti Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u MKR R. Srbije.

Ukoliko se ne postupi po gorenavedenom, nadležne PU MUP RS koje budu rešavale po zahtevima za izdavanje PI naših državljana podnetih u DKP, zahtevaće dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matčne knjige R. Srbije.Izrada udžbenika na Brajevom pismu za slepu decu u ssrpskim školama u dijaspori

Izrada udžbenika na Brajevom pismu za slepu decu u ssrpskim školama u dijasporiOsma medijska konferencija dijspore i Srba u regionu

Uprava za saradnju sa dijasporom zajedno sa Udruženjem novinara Srbije (UNS), organizuje Osmu medijsku konferenciju dijspore i Srba u regionu, 26. oktobra o.g. u Beogradu, u Pres centru UNS.

Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanim biće omogućeno predstavljanje medijskih projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu.

Prijave za učešće se mogu poslati do 20. oktobra o.g., na e-mail: pc@uns.org.rs.OBAVEŠTENJE - DOPUNSKA NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU ZA DECU OD 6 DO 15 GODINA

Dopunska nastava na srpskom jeziku za decu od 6 do 15 godina počela je da se održava od šk. 2017/2018. godine i na nastavnom punktu DEGERLOCH, u Albschule.

Zainteresovani roditelji koji žele da upišu svoje dete da uči srpski jezik i književnost, tradiciju, istoriju i običaje, mogu da se obrate na e-mail: tatjana.bakic.popovic@gmail.com

Nastavu organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a časove drži profesorka Tatjana Popović.IZVEŠTAJ SA REALIZOVANOG KROS-A RTS-A U ŠTUTGARTU SA OKOLINOM

Ova sportska manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) i Ministarstva omladine i sporta (MOS) je održana u okviru prvih „Vidovdanskih sportskih igara“, srpske dopunske škole „Vuk i Dositej“,  1.07.2017.godine u Štutgartu. Posebno odobrenje za ovaj termin smo dobili od gospodina Stevana Kovačevića, rukovodioca i osnivača KROS-a RTS-a, kao i od gospođe Milke Andrić, rukovodioca obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.

Na ovom divnom sportskom druženju je učestvovalo ukupno preko stotinu dece uzrasta od 6 do 15 godina iz 7 punktova gde postoje srpske škole, iz Štutgarta i okoline, a to su: Ludvigsburg, Vinenden, Šorndorf, Kalv, Sindelfingen, Bad Kanštat i uži deo Štutgarta. 86 učesnika su bili učenici nastavnice Biljane Petrović, a 20 učenika nastavnice Tatjane Popović.

Ostatak vesti procitajte na krosrts.rsPredstavljanje programa MIGRACIJE ZA RAZVOJ od 19-23.juna u Bonu, Štutgartu, Minhenu i Berlinu

Predstavljanje programa MIGRACIJE ZA RAZVOJ od 19-23.juna u Bonu, Štutgartu, Minhenu i BerlinuŠkolski projekat - promocija romana "Moje ime je Jelena"

Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu sa ponosom da predstavim međunarodni projekat između Dopunske škole na srpskom jeziku u Štutgartu i "Dušan Jerković" škole iz Inđije! Štutgart i Inđija su povezani jedinstvenim školskim projektom nazvanim BESKRAJNA PRIČA. U toj priči su deca iz dve države, dva grada, ali istog maternjeg jezika napisala roman "MOJE IME JE JELENA".

Roman, čiji su autori deset devojčica, sedam iz Štutgarta, a tri iz Inđije, su uz mentorstvo dragih mojih koleginica Milane Pavlović, Nataše Milivojević i moje malenkosti, istkale dirljivu priču o neraskidivom prijateljstvu i životnim putevima, kojima smo svi izloženi i iznova dokazale da treba verovati u svoje snove i nikada ne odustajati od svojih ciljeva. Promocija je zakazana za 12. maj 2017. godine u 18 časova u Gradskoj biblioteci u Štutgartu, jednoj od najlepših biblioteka Evrope, koji su nam jedan od pokrovitelja projekta, zajedno sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta Baden-Virtemberga i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu. Ulaz u salu Max-Bense-Forum je slobodan. Nakon promocije sledi koktel, druženje sa decom piscima i autorima projekta. Sam projekat ima i humanitarni cilj. Sva sredstva od prodaje knjiga idu u Dom za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, u Beogradu. A sama priča "Moje ime je Jelena" počinje u ovom Domu za decu...

Srdačno,

Tatjana Popović Nastavnik Dopunske škole na srpskom jeziku u Štutgartu i okolini

 Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen - obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Biografija Z. Đinđića.

Javni međunarodni konkurs.Izbori za predsednika R. Srbije, glasanje u inostranstvu - obaveštenje birača

Na sajtu Republičke izborne komisije postavljen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila o.g.

Republička izborna komisijaPoziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje

Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednjeO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

 


Opširnije...
Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire

Na osnovu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka („Službeni glasnik RS“, broj 95/10), člana 135. st. 4. i 5. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi („Službeni glasnik RS“, br. 88/09 i 95/10) i člana 3. Uredbe o načinu i postupku dobrovoljnog služenja vojnog roka („Službeni glasnik RS“, broj 7/11), Ministarstvo odbrane objavljuje


 
J A V N I   OGLAS
za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem
i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire Vojske Srbije

 


 
1. Pravo prijavljivanja kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slošaoce kursa za rezervne oficire
 
Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola koji u 2017. godini navršavaju od 19 do 30 godina života.

Opšti uslovi:
da je državljanin Republike Srbije;
da nije osuđen na kaznu maloletničkog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora zbog krivičnog dela (dok kaznu ne izdrži ili ne bude pušten na uslovni otpust);
da se ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti;
da je zdravstveno sposoban za vojnu službu;
da nije odslužio vojni rok sa oružjem i
da ima mesto prebivališta na teritoriji Republike Srbije.
 
Pored opštih, kandidat za slušaoca kursa za rezervne oficire mora ispunjavati i sledeće uslove:
da ima ­za­vr­šene osn­ovne a­kad­emske stu­dije odnosno osn­ovne st­ruk­ovne stu­dije od značaja za Vojsku Srbije;
da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i
da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.
 
2. Podnošenje prijave i potrebna dokumentacija za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire Vojske Srbije
 
Prijavu kandidat podnosi centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta.
Kandidat koji ima boravište u inostranstvu prijavu može podneti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu.
Obrazac prijave kandidat dobija u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu.
 
Kandidat koji se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, dužan je da ispuni obrazac prijave i priloži:
fotokopiju diplome o završenoj školi (original dokumenta na uvid) i
biografiju.
 
Kandidat za slušaoca kursa za rezervne oficire uz prijavu prilaže i sledeće dokaze:
ugovor sa Ministarstvom odbrane o stipendiranju, ako je bio vojni stipendista i
pisanu saglasnost za bezbednosnu proveru za upućivanje u posebne jedinice Vojske Srbije.
 
3. Izbor kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire u Vojsci Srbije
 
Utvrđivanje konačne rang-liste kandidata vrše regionalni centri Ministarstva odbrane, na osnovu predloga centara Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nakon obavljenih lekarskih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja kandidata u ovlašćenim vojnozdravstvenim ustanovama.
 
Izbor potrebnog broja kandidata sa utvrđene konačne rang-liste vrše komisije regionalnih centara Ministarstva odbrane, u skladu sa Planom uputa kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u centre za obuku i Planom prijema slušaoca kursa za rezervne oficire za određeni uputni rok.
 
4. Zaključivanje ugovora
 
Izabrani kandidati potpisuju ugovor sa Ministarstvom odbrane, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, koji obavezno sadrži početak i završetak dobrovoljnog služenja vojnog roka, uslove života i rada, novčana primanja, uslove prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka i naknadu troškova u slučaju neopravdanog prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu u mestu prebivališta, nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.
 
Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire Vojske Srbije u 2017. godini je stalno otvoren, a rangiranje kandidata će se vršiti periodično, u skladu sa uputnim rokovima.Uvođenje u vojnu evidenciju

U toku januara počelo je uvođenje u vojnu evidenciju mladića koji ove godine postaju punoletni. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 1999. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima i regulišu tu zakonsku obavezu. Potrebno je na uvid poneti ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.
 
Uvođenje u vojnu evidenciju moguće je u svim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 časova. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do kraja februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.
 
Mladići koji žive u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji boravka.
 
Oni koji se ne odazovu pozivu za upis u vojnu evidenciju podležu prekršajnoj odgovornosti po članu 126. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Istovremeno, ako vojni obveznici ne izvrše svoju zakonsku obavezu, a to je da budu uvedeni u vojnu evidenciju, teritorijalni organi Ministarstva odbrane ne mogu im izdavati potvrdu – uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi, potrebnu za odobrenja boravka u inostranstvu ili otpust iz državljanstva.
 
Za sve one koji to žele, posle evidentiranja, omogućeno je dobrovoljno služenje vojnog roka, a kasnije i napredovanje u profesionalnom sastavu Vojske Srbije. Time stiču brojne prednosti, među kojima je i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

 

-         Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у циљу отуђивања следећих непокретности1:

 


Opširnije...
Lista advokata

NAPONMENA: U navedenim advokatskim kancelarijama sami advokati ili neko od njihovih saradnika govore srpski ili neki od jezika sa područja bivše Jugoslavije. Ni jedan od navedenih advokata nije zvanični advokat konzulata, pa otuda Generalni konzulat ne može biti odgovoran za njihov rad niti kvalitet pruženih usluga.

 

Lista advokata (.pdf)Sporazum između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

Ceo sporazum možete pročitate na sledećem linkuKonkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika...

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Molimo zainteresovane kandidate da svoje prijave sa potrebnom dokumentacijom dostave Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu najkasnije do 20.06.2015. godine.

Uslove konkursa možete videti ovde.Konkursi Ministarstva kulture i informisanja...

Ministarstvo  kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 02. Februara 2015. godine:


1. Konkurs za finansiranje ili  sufinansiranje  projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015. godini

2. Konkurs  za finansiranje ili  sufinansiranje  projekata u oblasti prevodjenja  reprezentativnih dela srpske književnosti u 2015. godini

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija  nalaze se na veb sajtu  Ministarstva  www. kultura.gov.rs.   Rok za podnošenje  konkursnih prijava je 31. 03. 2015. godine.
Za dodatne  informacije  u Ministarstvu kulture i informisanja  kontaktirajte g. Mladena Veskovića putem elektronske pošte  mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili  preko tel.br. +381 11 3398-026.Internacionalni dani razgovora...

Ako ste zaposleni ili ste bili zaposleni u Srbiji ili Nemačkoj, stručnjaci nosilaca socijalnog osiguranja Vas savetuju.

Detaljnije informacije ovde .Dani Nikole Tesle u Štutgartu...

Srpska akademska mreža, Udruženje inženjera i tehničara, kao i Udruženje nemačkih inženjera (VDI) Stuttgart Vas pozivaju na Dane Nikole Tesle u Stuttgartu. Ostale informacije možete pronaći ovde.Humanitarna pomoć - carinske procedure i druge informacije

http://www.upravacarina.rs/cyr/Stranice/HPCP.aspxPrevoz humanitarne pomoći - međunarodne dozvole

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu obaveštava javnost da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zbog uvedenog vanrednog stanja, donelo odluku da je prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola, i da će se ta vozila u Republiku Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.Uplata donacije za pomoć ugroženom stanovništvu slanjem SMS poruke

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu obaveštva javnost da je uplata donacije slanjem SMS poruke na broj 1003 moguća isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operatorima mobilne telefonije u Srbiji.SVE INFORMACIJE O HUMANITARNOJ POMOĆI UGROŽENIMA OD POPLAVA

SVE INFORMACIJE O NAČINIMA NA KOJE MOŽETE POMOĆI UGROŽENIMA OD POPLAVA, KAO I SVA POTREBNA OBJAŠNJENJA MOŽETE NAĆI ovdeNabavka humanitarne pomoći na tržištu Srbije

...


Opširnije...
Potvrda Generalnog konzulata o prosleđivanju humanitarne pomoći u Republiku Srbiju

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu obaveštava da će se prevoznicima koji transportuju humanitarnu pomoć u Srbiju izdavati potvrda koju treba prezentovati nadležnim organima na granici u cilju ubrzanog postupka prelaska državne granice.


Opširnije...
Procedura otpreme humanitarne pomoci iz EU ka Republici Srbiji

Upravа carina Republike Srbije dostavila je obaveštenje vezano za proceduru uvoza humanitarne pomoći na graničnim prelazima  Republike Hrvatske ka Republici Srbiji


Opširnije...
Namenski podračun za uplatu donacija za pogođene poplavama

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu obaveštava javnost da je Ambasada Republike Srbije u Berlinu otvorila podračun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć, a instrukcije za uplatu se nalaze ispod obaveštenja. Sve ostale informacije mogu se dobiti na stalni dežurni telefon konzulata 0711/60170622.


Opširnije...
Donacija lekova i medicinskih sredstava

Uputstvo potencijalnim donatorima lekova, medicinskih i drugih sredstava


Opširnije...
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal

...


Opširnije...
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći

ŠTA JE TRENUTNO NAJPOTREBNIJE!


Opširnije...
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći

Kako možete najbolje pomoći!


Opširnije...
Instrukcije za doniranje za pogođene poplavama

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu obaveštava javnost da je radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva Republike Srbije i saniranja posledica poplava, nadležnim službama Republike Srbije trenutno najpotrebnija pomoć u pribavljanju aluminijumskih čamaca sa motorom, helikoptera, šatora i ćebadi. Vlada Republike Srbije otvorila je žiro-račun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć, a instrukcije za uplatu se nalaze ispod obaveštenja.Sve ostale informacije mogu se dobiti na stalni dežurni telefon konzulata 0711/60170622.


Opširnije...
Vesti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Upokojenje Patrijarha srpskog, gospodina Irineja - knjiga žalosti u Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu
Promocija R. Srbije kao povoljne destinacije za poslovanje
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i diaspore
VAŽNO OBAVEŠTENJE!
Informacija za povratak za R. Srbiju autobusom
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 26. aprila 2020. godine
narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza matične države i dijaspore
Organizacija koncerta 31.03.2019. godine od strane Generalnog konzulata R. Srbije u Štutgartu i Saveza srpskih udruženja SR Nemačke
Zahtev za BPI u DKP - izvodi iz MKR izdatih od strane bivših republika SFRJ
Izrada udžbenika na Brajevom pismu za slepu decu u ssrpskim školama u dijaspori
Osma medijska konferencija dijspore i Srba u regionu
OBAVEŠTENJE - DOPUNSKA NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU ZA DECU OD 6 DO 15 GODINA
IZVEŠTAJ SA REALIZOVANOG KROS-A RTS-A U ŠTUTGARTU SA OKOLINOM
Predstavljanje programa MIGRACIJE ZA RAZVOJ od 19-23.juna u Bonu, Štutgartu, Minhenu i Berlinu
Školski projekat - promocija romana "Moje ime je Jelena"
Međunarodni javni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen - obeležje Z. Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbori za predsednika R. Srbije, glasanje u inostranstvu - obaveštenje birača
Poziv za prijavu potraživanja po osnovu devizne štednje
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire
Uvođenje u vojnu evidenciju
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ
Lista advokata
Sporazum između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika...
Konkursi Ministarstva kulture i informisanja...
Internacionalni dani razgovora...
Dani Nikole Tesle u Štutgartu...
Humanitarna pomoć - carinske procedure i druge informacije
Prevoz humanitarne pomoći - međunarodne dozvole
Uplata donacije za pomoć ugroženom stanovništvu slanjem SMS poruke
SVE INFORMACIJE O HUMANITARNOJ POMOĆI UGROŽENIMA OD POPLAVA
Nabavka humanitarne pomoći na tržištu Srbije
Potvrda Generalnog konzulata o prosleđivanju humanitarne pomoći u Republiku Srbiju
Procedura otpreme humanitarne pomoci iz EU ka Republici Srbiji
Namenski podračun za uplatu donacija za pogođene poplavama
Donacija lekova i medicinskih sredstava
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći
Obaveštenje o humanitarnoj pomoći
Instrukcije za doniranje za pogođene poplavama
Arhiva vesti